Kelioninės kompresinės kojinės – neatsiejama kelioninio bagažo dalis

Kelioninės kompresinės kojinės – neatsiejama kelioninio bagažo dalis

Kelionės šių dienų visuomenėje tampa kasdienio gyvenimo ir darbo dalimi, tad kone kiekvienas žino, ką reiškia kelionės metu patiriamas diskomfortas. Ilgai keliaujant lėktuvu,

traukiniu ar automobiliu ypač ilgiau nei 4 val. padidėja rizika susidaryti giliųjų venų trombozei. Jos susidarymą lemia trys pagrindiniai veiksniai, dar kitaip vadinami Virchovo triada t.y. veninė stazė, pažeistos kraujagyslių sienelės ir padidėjęs kraujo krešumas.

Ilgai sėdint nuleistomis kojomis lėtėja kraujo tėkmė, todėl atsiranda kraujo sąstovis, kojos pradeda tinti, tampa skausmingos. Taip pat keliaudami lėktuvu kvėpuojame oru, kuris yra labai sausas ir turi mažiau deguonies. Dėl šios priežasties didėja kraujo klampumas, o kartu su juo didėja rizika susidaryti kraujo krešuliui.

Siekiant išvengti šių diskomfortą sukeliančių ir giliųjų venų trombozės susidarymui įtakos turinčių veiksnių, kelionių metu rekomenduojama mūvėti kelionines kompresines kojines.
Kelioninių kompresinių kojinių dėka kojos yra apspaudžiamos palaipsniui mažėjančia kompresija t.y. didžiausia ties čiurnomis ir mažėjančia kylant aukštyn link kelių. Dažniausiai kelioninės kompresinės kojinės atitinka profilaktinių kompresinių kojinių apspaudimą t.y. nuo 15 iki 20 mmHg.

Kompresinių kojinių veikimo principas yra toks pat kaip ir profilaktinių ar gydomųjų kompresinių kojinių. Kelionės metu dėvint kelionines kompresines kojines yra aktyvinama kraujotaka. Dėl apspaudimo susiaurėja venų spindis, jose esantys vožtuvai dirba efektyviau, todėl kraujas negali sugrįžti atgal. Kartu yra gerinamas ir limfos nutekėjimas, todėl išvengiama pavojingos veninės stazės ir edemų kojose.

Taip pat svarbu nepamiršti, kad jei yra galimybė pvz., keliaujant automobiliu, sustoti pasivaikščioti ir pakeisti ilgalaikę sėdimą padėtį. Jei tokios galimybės nėra, pasistenkite ištiesti kojas ir reguliariai jas pamankštinti. Tokiu būdu suaktyvinste kraujotaką kojose ir sumažinsite skausmą bei nuovargį.

ŠALTINIAI:
https://www.health.com/style/travel-compression-socks
https://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-2018/compression-socks-blood-clots.html

Вопросы и Ответы

Нет вопросов


Ваш вопрос успешно отправлен нашей команде. Спасибо за вопрос!

Ask a question

Контактные данные (номер телефона и адрес электронной почты) на сайте не публикуются. Они используются менеджером для отправки ответа запрашивающей стороне.