Beikerio cista

Beikerio cista

Beikerio cista, taip pat dar žinoma kaip pakinklio cista, tai sinovijinės membranos išsiveržimas pro užpakalinę kelio sąnario kapsulės sritį arba sąnarinio skysčio

išsiveržimas iš anatominės kelio sąnario ir pusplėvinio raumens bursos. Ši cista ribojasi su sinovijine membrana ir gali turėti kremzlės savo sienelėje.  Išvarža čiuopiama posteromedialinėje kelio pusėje t.y. pakinklio vidinėje srityje tarp dvilypio blauzdos raumens (m. gastrocnemius) vidinės galvos ir pusgyslinio (m. semimembranosus) raumenų.

Šioje srityje jaučiamas spaudimas, skausmas ir yra sumažėjusi kelio sąnario judesių amplitudė. Dažnai Beikerio cista vizualiai gali atrodyti kaip giliųjų venų trombozė, todėl kartais net yra vadinama pseudotromboflebitiniu sindromu, tad labai svarbu tiksliai identifikuoti problemą. Statistiškai nuo 2 iki 6 procentų pacienų, kuriems diagnozuota giliųjų venų trombozė ištikrųjų turi pakinklio cistą, kuri sukelia kelio ar blauzdos skausmą. Ultragarsas yra labai svarbus nustatyti, kuris iš šių susirgimų visgi kamuoja pacientą.

Simptomai
Pacientai paprastai apčiuopia nedidelę susidariusią masę pakinklio srityje, kuri gali didėti lyginant su pirmu kartu kai buvo pastebėta. Dažnai vidinių kelio sąnario pažeidimo simptomų gali ir neišryškėti. Apžiūros metu pakinklio duobėje apčiuopiamas tvirtas suspaustos masės guziukas, paprastai lokalizuotas vidinėje pakinklio duobės srityje. Susidariusi masė ryškiausiai matoma kai kelis yra ištiestas. Tačiau tais atvejais kai cista plyšta, simptomai tampa labiau ryškesni. Būdingas staigus ir vis stiprėjantis skausmas, tinimas bei mėlynių atsiradimas pakinklio sirtyje.

Gydymas
Kartais Beikerio cista gali išnykti pati savaime, tačiau tuo atveju jei cista yra didelė ir skausminga gali būti taikomi tokie gydymo būdai:
Pirmiausia rekomenduojama kuo daugiau poilsio ir laikytis ramybės būsenos, taip pat svarbu ir stengtis kuo mažiau svorio perkelti ant pažeistos kojos. Šaldymas, kompresiniai įtvarai gali sumažinti skausmą ir tinimą. Judesių amplitudės didinimo ir tempimo pratimai raumenims dalyvaujantiems judesiuose per kelio sąnarį taip pat gali padėti mažinti simptomus, ir išlaikyti kelio sąnario funkciją.
Medikamentinis gydymas – kortikosteroidų injekcijos, skirtos uždegimo mažinimui. Tai sumažina skausmą, tačiau ne visada užtikrina ir apsaugo nuo pakatotinio cistos atsiradimo.
Skysčių drenažas – esant dideliam spaudimui skystis iš cistos gali būti drenuojamas specialaus vamzdelio pagalba.
Kai konservatyvūs gydymo metodai nepadeda yra taikomas chirurginis gydymas, kurio metu siekiama atkurti pažeistą kelio sąnario vientisumą ir pašalinti cistą.


Šaltiniai:
1. https://www.clinicalkey.com/#!/content/book/3-s2.0-B9780323263399000408?scrollTo=%23hl0002835
2. https://www.clinicalkey.com/#!/content/book/3-s2.0-B9780323529501006970?scrollTo=%23hl0000196
3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bakers-cyst/diagnosis-treatment/drc-20369955

No customer questions for the moment.


Your Question has been successfully sent our team. Thanks for question!

Ask a question

Contact details (phone number and e-mail) are not published on the website. They are used by the manager to send a response to the requester.