Kelio priekinio kryžminio raiščio plyšimas

Kelio priekinio kryžminio raiščio plyšimas

Kryžminiai raiščiai (priekinis ir užpakalinis) kelio sąnaryje atlieka labai svarbią funkciją – neleidžia blauzdikauliui slinkti į priekį ir atgal šlaunikalio atžvilgiu. Priekinis kryžminis raištis (toliau – PKR) prasideda ties šlaunikaulio šoninio krumplio vidine sritimi ir baigiasi ties blauzdikaulio  tarpkrumplinės pakylos priekine dalimi. PKR yra

Priekinis kryžminis raištis (toliau – PKR) prasideda ties šlaunikaulio šoninio krumplio vidine sritimi ir baigiasi ties blauzdikaulio  tarpkrumplinės pakylos priekine dalimi. PKR yra pagrindinis kelio sąnario raištis ir yra atsakingas už bendrą kelio sąnario stabilumą. Plyšus šiam raiščiui blauzdikaulis pasislenka į priekį šlaunikaulio atžvilgiu. Nekontaktiniai PKR plyšimai labiausiai pasitaiko sporto metu ir dažniausiai pasireiškia neesant jokiam fiziniam kontaktui tarp sportininkų. Plyšus priekiniam kryžminiam raiščiui pasekmės yra rimtos ir ilgalaikės bei gali paskatinti kelio sąnario osteoartrito atsiradimą.

Yra išskiriami trys pagrindiniai priekinių kryžminių raiščių plyšimo laipsniai:
I laipsnis – nedideli mikro plyšimai, sąnario laisvumo nėra.
II laipsnis – dalinis PKR plyšimas su kraujosrūvomis, padidėjęs blauzdikaulio pasislinkimas pirmyn šlaunikaulio atžvilgiu, pastebimas nežymus kelio sąnario funkcijos sutrikimas.
III laipsnis – visiškas PKR plyšimas, didelis kelio sąnario nestabilumas.

Simptomai
• „Pokštelėjimo“ garsas traumos metu
• Stiprus staigus skausmas kelio sąnario srityje
• Kelio sąnario nestabilumas
• Staigus kelio sąnario tinimas
• Sunku sulenkti ir ištiesti koją
• Skausminga stovėti netgi nejudinant kojos

Traumos mechanizmas
PKR dažniausiai plyšta dėl stiprios sukamosios jėgos, tenkančios kelio sąnariui judesio metu. Tai gali lemti tiek kontaktinė tiek nekontaktinė aktyvi fzinė veikla. Nekontaktinės traumos apima šuoliukus, staigų sukimąsi su žingsniu į šoną, bei netinkamą nusileidimą po šuolio. Kita dalis PKR plyšimų įvyksta kontaktinio sporto t.y futbolo, krepšinio ar slidinėjimo metu.
PKR plyšimai dažnai susiję su kitų struktūrų pažeidimais. Dažniausiai tai būna PKR, vidinio kolateralinio raiščio bei medialinio menisko kompleksinis plyšimas dar vadinamas O‘Donaghue nesėkmių triada.

Diagnostika
1. Lacman testas
Pacientas guli ant nugaros, pažeista koja sulenkiama 20 laipsnių kampu per kelio sąnarį. Testuojantis asmuo viena ranka apima blauzdos dalį esančią po girnele, o kita ranka stabilizuoja šlaunį, laikydamas ją virš kelio sąnario. Švelniu judesiu blauzda traukiama į viršų – tokiu būdu vertiname kiek blauzdikaulis gali pasislinkti į priekį šlaunikaulio atžvilgiu. Tais atvejais kai raištinė struktūra nėra pažeista, poslinkis į priekį yra sustabdomas. Tam, kad įsitikintume, kokia yra tikroji pažeistos kojos raiščių būklė, tą patį testą atliekame ir su kita koja, o gautus rezultatus palyginame tarpusavyje.
2. „Priekinio stalčiaus“ testas
Pacientas guli ant nugaros. Koja sulenkiama per kelio sąnarį 90 laipsnių kampu, pėda remiasi į kušetę. Testuojantis asmuo stabilizuoja paciento pėdas ant jų atsisėsdamas. Viršutinė pažeistos kojos blauzdos dalis apimama abejomis rankomis ir yra traukiama pirmyn – tokiu būdu taip pat nustatomas blauzdikaulio pasislinkimas į priekį šlaunikaulio atžvilgiu.

Gydymas
I ir II laipsnio PKR plyšimai dažniausiai yra gydomi konservatyviu būdu. Spacialūs ORTOPEDINIAI KELIO SĄNARIO ĮTVARAI padeda stabilizuoti kelio sąnarį, suaktyvina kraujotaką ir skatina gijimą.
III laipsnio plyšimai gydomi chirurginiu būdu. Operaciniam gydymui dažniausiai taikomas artroskopinis metodas, kurio metu atliekami maži pjūviai todėl yra mažesnė intervencija ir pasiekiami geresni bei greitesni gydymo rezultatai. Pagrindinis operacijos tikslas – atkurti kelio sąnario stabilumą ir atgauti prarastą funkciją.
Atliekant PKR rekonstrukciją yra naudojami specialiai parenkami transplantai iš kitų kūno dalių. Dažniausiai PKR transplantavimui naudojamas girnelės raištis ir blauzdos lenkiamųjų raumenų sausgyslės.

Šaltiniai:
1. https://www.clinicalkey.com/#!/content/book/3-s2.0-B9781416055341500184?scrollTo=%23hl0000948
2. https://www.clinicalkey.com/#!/content/book/3-s2.0-B9780702042959000460?scrollTo=%23hl0001014
3. https://accessmedicine.mhmedical.com/content.aspx?sectionid=225060936&bookid=2683&jumpsectionid=225060955&Resultclick=2
4. https://www.clinicalkey.com/#!/content/book/3-s2.0-B978032359648000211X?scrollTo=%23hl0000562

Negalavimą padeda spręsti

Klausimai / atsakymai

Nėra jokių užduotų klausimų


Jūsų klausimas sėkmingai išsiųstas

Užduokite klausimą

Kontaktiniai duomenys (telefono numeris ir elektroninis paštas) svetainėje neviešinami. Jais darbuotojas išsiunčia atsakymą užklausos pateikėjui.